Præstefjordsfrikadeller
Jeg serverede denne ret d. 10. 19. Maj, 8. September 2009, og igen 10. Maj 2012.
Det er meget nemt selv at lave fiskefars til fiskefrikadeller. Og så smager det friskt og lækkert.
Du behøver ikke at nøjes med én slags fisk i din fars, du kan blande farsen med flere forskellige fisk. Endda dåse Laks.
Der kan også, eksperimentelt set, iblandes lidt bacon fars (dog ikke hvis du bruger salt fed røget fisk), lidt revet løg, og klippet forårs- eller purløg.
Du skal bruge:
1000 g fiskekød
1 til 2 tsk. salt (pas på med for meget salt – det smager hæsligt or er usundt).
… og lidt (gerne hvid) peber
1 æg eller 2 æggehvider
4 spsk. maizena … muligvis erstat en spiseske majsstivelse med en spiseskefuld rasp
et lille (halvt) løg eller tilsvarende klippet forårs- eller purløg
… mælk eller fløde til du opnår den rette konsistens
Sådan gør du:
Skær fileterne i strimler
Hak løg og fisk i en foodprocessor. Tilsat en ⅓ af melet (2 spsk.) Kan eventuelt hakkes 2 gange for at få farsen finere.
Tilsæt salt, og rør det sejt.
Tilsæt resten af melet.
Rør det sammenpiskede æg eller æggehvider i.
Tilsæt halvdelen af fløden/mælken, og krydr med peber.
Sørg for at mælk og fars har samme temperatur og at den tilsatte portion mælk røres helt ind i farsen, før den næste tilsættes ellers kan den skille.
Tilsæt resten af fløden/mælken lidt af gangen mens du rører, til farsen har fået en passende konsistens. Farsen skal være ret fast, så måske skal ikke al mælken tilsættes, det afhænger også af hvilke fisk man anvender.
Tilsidst stilles farsen til afkøling ½ time
Smelt smør letgyldent på en pande.
Form farsen til fiskefrikadellerne med en spiseske, og kom dem på panden. Brug ikke al for stærk varme.
Varm panden langsomt op, så beholder de deres flotte form uden at falde sammen.
Hvis de steges ved for stærk varme vil de hurtig hæve og derpå let falde sammen. Steg frikadellerne 5 - 6 min på hver side eller til de er gennemstegte. Lad dellerne stå på eftervarme i 10 minutter når der anvendes el-komfur.
Servering
Serveres med varme aspargeskartofler kartofler og dildsauce/persillesovs
Persillesovs
(kan bruges til stegt flæsk, fiskefrikadeller, eller panerede fiskefiletter):
Ingredienser: (gammeldags persillesovs)
50 gram smør (lidt mindre end ¼ Cup)
¾ dl - 4½ spsk. hvedemel
6 dl. mælk
1 kvart bundt bredbladet persille
Et par stænk citronsaft
¼-½ tsk revet/stødt muskatnød
½ tsk løgpulver
½ tsk salt
Et drys sukker og peber
Fremgangsmåde: (gammeldags persillesovs)
Smelt smørret i en lille tykbundet kasserolle – rør mel i lidt ad gangen, til det ligner en granuleret dej,
og varm igennem ved svag varme i et minuts tid. Tilsæt mælken gradvist under piskning, lidt ad gangen, til sovsens konsistens er jævn. Lad den
simre et par minutter – justér evt. konsistensen med lidt mere mælk,
eller lad den simre lidt længere, hvis den skal være tykkere. Lad sovsen koge op mellem hver tilsætning.
Citronsaft tilsættes sammen med stødt muskatnød og løgpulver. Sovsen koges lidt op indtil den jævner.
Bland hakket persille i. Smag til med salt, peber og sukker.
Lad simre ved svag varme i ca. 10 min.
En kold klat smør kommes øverst
i sovseskålen.
Sovsen må ikke genopvarmes
på grund af faren for persilleforgiftning.
Du kan ogsaa bruge pommes frittes og remoulade
Hjemmelavet remoulade
Prøv at lave en hjemmelavet remoulade til fiskefrikadellerne:
Du skal bruge:
* 100 g syltede drueagurker
* 100 g syltede asier
* 50 g løg
* 2 spsk hakkede friske krydderurter (kørvel, dild, purløg eller persille)
* 1 spsk mayonnaise
* 2 spsk græsk yoghurt 10%
* ½ tsk karry
Sådan gør du:
* Skyl og hak krydderurterne fint.
* Skær agurker, asier og løg i meget små tern og kom dem i en skål.
* Tilsæt mayonnaise, yoghurt og krydderurter. Rør det hele godt sammen, og smag til med karry, salt og peber.
* Lad remouladen trække i køleskabet i mindst ½ time før servering.
Tip: Farven kan justeres med lidt gurkemeje. I stedet for græsk yoghurt kan man anvende fromage frais.
- Alt Godt fra Havet (1)
- Bagværk (1)
- Bryg og Drinks (1)
- Fars Retter (3)
- Sovs (2)
- Alt Godt fra Havet (1)
- Bagværk (1)
- Bryg og Drinks (1)
- Fars Retter (3)
- Sovs (2)
0 comments: