Saturday, November 22, 2008

Boller i Karry / De Sundsvald'ske Deller / Crepinette De Copenhague



Torsdag den 23. april fik vi Frikadeller...

Farsen:
1000g hakket flæsk

1 (4 tsk) lille fintrevet løg

2 tsk salt

½ tsk groftkværnet peber

4 spsk/1 dl rasp

2 æg

4 spsk/1 dl mel (eller mindre indtil rette konsistens – overskydende mel kan bruges til at justere konsistensen når mælken tilsættes)

ca. 5 dl mælk (eller mindre indtil rette konsistens)

 

Kød, løg, salt og peber røres sammen i en skål.

Raspen kommes gradvist i.

Æggene røres i.

Det meste mel tilsættes lidt ad gangen til konsistensen er tilpas sej klump, men ikke for tor. Resten gemmes til at finjustere konsistensen når mælken blandes i.

Mælken røres i lidt ad gangen indtil konsistensen er sej og grødagtig, men ikke for flydende.

 

Hvis farsen hviler ½-1 time i køleskab, kan den tage lidt mere mælk.

 

Farsen formes til runde boller med et par skeer og koges i letsaltet vand i 4-5 min.

Skeen dyppes i det kogende vand, så bollerne ikke hanger fast, når de er formet.

Der må kun ligge eet lag boller i vandet ad gangen.

De tages op med en hulske, og ligges til afdrypning på en rist.



1 Portion fars til kødboller

Boller i Karry lavede jeg d. 20. August 2009...


Sovs:
1 finthakket løg
20g margarine
3 tsk karry
3 spsk hvedemel
ca. 6 dl kødbollevand
1 syrligt æble
salt
peber

Tilbehør: Løse ris

Bollerne:
Farsen formes til store eller små boller, der koges i letsaltet vand 4-8 min.

Sovsen:
Løget svitses i margarine og karry.
Melet drysses i.
Kødbollevandet hældes i lidt ad gangen under piskning.
Æblet rives groft og kommes i sovsen.
Smages til med salt og peber.
Sovsen kan tilsættes en halv deciliter fløde.

Bollerne kommes i sovsen og eftervarmer der i 5 min.

Serveres med kogte løse ris.



"Utraditionel" boller i karry

Brug hakket kalv og flæsk til kødbollerne i stedet for kun hakket svinekød - og undlad at tilsætte løg... Hér er forskellen på fars til frikadeller og fars til boller i karry... Ellers er det blot "kogte deller"!
Tilbered desuden farsen uden ingefær, citronsaft og fløde.
Saucen tilberedes ligeledes uden løg: Lav en almindelig opbagt karry-sauce - tilberedt med både væde fra de kogte boller + mælk - og smag saucen til med salt og karry... Tilbehør: Kogte ris og grøntsager + syltede rødbeder og asier + solbærsyltetøj + ekstra karry, salt og peber.

Svinekødet erstattes af kyllingefars der kun ligger på 3-6% fedt. Det smager ligeså godt som svinekød, og er en del lettere.

Krebinetter Stegning

I følge ordbogen er karbonader paneret i rasp eller mel, mens krebinetten er vendt i æg først og dernæst paneret i rasp. Der er altså æg og evt. mel til forskel. "bøffen" laves af hakket svine- eller kalvekød, evt. en blanding.
       Skrevet af Lars Lilja Ekenberg d. 17-5-2008

I følge ordbogen er karbonader paneret i rasp eller mel, mens krebinetten er vendt i æg først og dernæst paneret i rasp. Der er altså æg og evt. mel til forskel.
       Skrevet af Lars Lilja Ekenberg d. 17-5-2008

Jeg har bragt i erfaring at det, vi her i Jylland kalder for karbonader, kalder københavnerne for krebinetter. Jeg tror forskellen er "ens"!
       Skrevet af Jørgen Jørgensen d. 4-1-2008

Egentlig er der ikke forskel på krebinetter og karbonader. Dog er der nogen der mener at karbonader laves af kalve og svinekød hvor krebinetter laves af en fars af svinekød og kartofler, gulrødder og evt brød samt æg. Se dette link: http://www.gamledanskeopskrifter.dk/page364.html

Ifølge Gyldendals Kogebog er Krebinetter lavet af rent svinekød, med æg og kartofler/rasp blandet i farsen, hvor imod Karbonader er det rene kød (kalvé- el. svinekød) formet til bøffer.

kalv+ flaesk kogt boller paneret bolle karbonade

Fra etymologisk ordbog

Karbonade: Kommer af fransk carbonnade, og betød oprindeligt "kød stegt over
kulild", (carbo = kul på latin)

Krebinetter Paneret Frikadelle: kommer af fransk crepinette, en slags pølse, afledt af crepine,
frynse eller bughinde på dyr.

 Krebinetter2

800 g hakket svinekød   
20 g smør    (Læs om)
1 1/2 kg kartoffel    (Læs om)
køkkensalt    (Læs om)
peber    (Læs om)
Sauce:
10 g smør    (Læs om)
2 spsk hvedemel    (Læs om)
kulør   
3 dl Oksekødsbouillon    (Læs om)

Fremgangsmåde:
-Form kødet til 6-8 bøffer og krydr med salt og peber.

-Kog kartoflerne møre.

-Steg krebinetterne på en pande i smør ca. 4-5 min. på hver side

-Sauce: Lav en opbagning af mel og smør. Tilsæt bouillon og kog igennem. Smages til med salt, peber og kulør.

-Serveres med rødbeder og asier.

krebinetret

Crepinette De Copenhague
kalv+ flaesk kogt boller paneret bolle karbonade

Fra etymologisk ordbog

Karbonade: Kommer af fransk carbonnade, og betød oprindeligt "kød stegt over
kulild", (carbo = kul på latin)

Krebinetter Paneret Frikadelle: kommer af fransk crepinette, en slags pølse, afledt af crepine,
frynse eller bughinde på dyr.

500     g.    hakket kalv og flæsk
1         æg
1     dl.    rasp
1     tsk.    salt
         friskkværnet peber
         fedtstof til stegning

Man kan ogsa fylde krebinetter:

Crebinet de Gordon

Crebinette de Gordon, som vi fik fredag d. 17. juli, 2009

Farsen røres sammen og formes til 8 flade krebinetter, hvoraf 4 skal være lidt større end de andre.

1 skive ost og skinke lægges på hver af de 4 små krebinetter, og de andre lægges ovenpå.

Krebinetterne hakkes/presses godt sammen i kanten, så osten ikke løber ud under stegningen. Steg bøfferne i smør ca. 7 minutter på hver side.

Krebinetter1

Server med fx. pasta eller kartofler - samt grønsager.



Ekstra:
"Afhængig af opvækst i landet er en karbonade en bøf af hakket svinekød, der først er vendt i mel, derefter i pisket æg, og til sidst i rasp. Karbonader serveres ofte med grønærter eller blandede grøntsager, smeltet smør og brasede kartofler. I Jylland er en karbonade en bøf af hakket svinekød, og ovennævnte kaldes krebinet"

Dobbelt panering, som min mor lavede den, var først mælk, så fint hvedemel, så sammenpisket æg og til sidst rasp, krydret med salt og peber. Nogle påstår, at krebinetten distancerer sig fra karbonaden ved at være en rørt fars, rørt med brødkrumme, opblødet i fløde.

Stop Smoking

About Me

My Photo
Bosenberg
...endnu ikke noget at skrive hjem om...
View my complete profile

My Blog List

featured-video

About This Blog

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

featured-content2

Lorem

featured-content2

Lorem

featured-content2

featured-content2

Sulky Rollo vimeo

Olde Grouch YouTube

We're all ears:

Followers